Projekt 1

Tryckluftsanalys och lösningsförslag


En tillverkningsindustri som anlitade mig för att utföra en tryckluftsanalys hade två stycken äldre kompressorer på 250 kW vardera som saknade backup. Kundens behov av tryck var dels 6 bar, dels lågtryck på 2 bar, därutöver att daggpunkt vintertid skulle vara mellan -20°C och -40°C, samt +3°C sommartid. Produktionen i sig krävde endast 3°C, men eftersom det även fanns rör utomhus krävdes bättre daggpunkt under vintertid.


Det hela började bra och kunden beställde en mätning av sin befintliga utrustning av en tryckluftsleverantör. Energieffektiviteten beräknades till 0,142 kWh/m3, vilket överskrider Energimyndighetens rekommendation på 0,11 kWh/m3. Vidare beräknades läckaget till 9,96 m3/min vilket innebar en förlust på 113 000 kronor per år beräknat på 50 öre per kWh. Rekommendationen blev att utföra läcksökning och tätning, samt att införskaffa en eller två stycken 200 kW kompressorer samt adsorptionstork.



Vilka var de uppenbara problemen?


Den beräknade förlusten på 113 000 kronor till följd av läckage baserades endast på energiförbrukningen. I verkligheten är den totala kostnaden betydligt högre. Även om man utgår från en blygsam kalkyl kostar varje m3 tryckluft 15 öre. Detta är om man inkluderar allt, som exempelvis värdeminskning på utrustning, service, underhåll och energi med mera.


Med dagens energipriser är kostnaden troligtvis en bit över 20 öre per m3. Med andra ord kostar läckorna egentligen 785 000 kronor per år beräknat på 15 öre per m3 och drift dygnet runt, sju dagar i veckan. En lämplig fråga man som företagare kan ställa sig i den här situationen är hur pass mycket enklare det blir att få en budget godkänd för att täta läckor med denna siffra.



Rekommendation av ny utrustning


I det här fallet tycks det inte som att det togs hänsyn till att det fanns två olika tryckbehov. Värt att ha i åtanke här är att man får ungefär dubbelt så många m3 luft från en anpassad lågtryckskompressor som man får från en som levererar 6—7 bar. Därutöver lades inte någon vikt vid att kunden endast behöver -40°C i daggpunkt under vintertid.


Vid den här tidpunkten har de redan bestämt vilken storlek kompressorn ska vara på. Men där fanns en del frågor som fortfarande var obesvarade. Påverkar inte tätning mängden läckage? Hur påverkas kundens behov av ett lufttryck på 6—7 bar om en lågtryckskompressor sätts in? Detta var problem som med en gång var uppenbara vid genomgång av rapporten.



Följande undersökningar


I nästa rapport vi tog del av från tryckluftsföretaget hade de utfört en läcksökning. De hade då hittat tjugo läckor som orsakade läckage uppskattat till 0,85 m3/min, alltså inte ens 10 % av det totala läckaget. Undersökningen skedde under produktion vilket möjligtvis kan förklara en del av den enorma skillnaden.


Vi fick då i uppdrag att göra en ny läcksökning under en helg utan produktion och hittade då i själva verket hela 65 läckor. Av dessa var några så pass stora att deras uppskattade läckage var på mer än 2m3/min per läcka. Vid en kontroll i kompressorrummet visade det sig att ungefär 1,2 kompressorer levererade luft bara för att tillgodose läckorna. Troligtvis var det så att det hade tillkommit ännu fler läckor efter den initiala mätningen.



Analys av offerter


Företaget hade fått in fem olika offerter. Kapaciteten på de olika förslagen skilde sig vilt med nästan 30 %. Vad det gäller energieffektiviteten på kompressorerna var det en skillnad på upp till 17,3 %. När det kom till prislappen var det inte mycket bättre, där priset på utrustning Skilde sig på upp till 36 % och där kostnaderna för service skilde sig med hela 85 %. Därutöver visade en 10-års LCC skillnader på upp till 15,5 %.


Om det hade varit så att kunden endast använt sig av den information som de fick av leverantörerna förefaller det troligt att de hade gjort en dålig investering. De hade riskerat att få fel storlek på kompressorn, fel köp av tork, dålig läckagekontroll och ett ofördelaktigt köp sett till LCC med mera.



Anlita en oberoende tryckluftskonsult


Detta är ett fall som visar hur pass viktigt det är att rådfråga en oberoende konsult och inte förlita sig på att vad de stora leverantörerna säger alltid är helt rätt. Med lång erfarenhet i branschen, ett brett kontaktnät och den expertis som krävs hjälper vi er att fatta rätt beslut och hitta den mest effektiva och ekonomiskt fördelaktiga lösningen för er verksamhet. Kontakta oss gärna via mail eller telefon om ni vill veta mer.